fbpx

STRAH PRED PORODOM

Eden izmed glavnih razlogov, ki predvsem v zadnjih mesecih nosečnosti nosečnicam povzroča anksioznost, je še vedno strah pred porodom, kateri je po mnenju mnogih avtorjev povezan s splošno družbeno predstavo o porodu. Ta predvsem v zahodni družbi porod enači z ekstremno bolečino, možnimi zapleti, oziroma z nečim, nad čemer nosečnice nimajo nobene kontrole. Takšni predstavi o porodu smo ženske v zahodnem svetu izpostavljene že od rane mladosti, ko poslušamo dramatične porodne zgodbe, podobno pa je porod predstavljen tudi v filmskih in drugih multimedijskih vsebinah. Na podlagi ugotovitev, da prav strah povzroča zakrčenost v telesu, slednje pa prispeva k bolj bolečim in daljšim porodom ter k več zapletom, se v sklopu priprave na porod s hipnozo nosečnice veliko pogojuje tudi na to, da tako v času nosečnosti kot med samim porodom ostajajo karseda sproščene.

Pozitiven pristop k porodu, ki temelji na prijetnih emocijah in predstavah, občutkih zaupanja in samozavesti, bistveno prispeva k lepši porodni izkušnji, kot tudi k boljšemu počutju med samo nosečnostjo. Sprostitvene tehnike, ki se jih nosečnice poslužujejo v času nosečnosti, dokazano zmanjšujejo stres, vizualizacijske tehnike pa krepijo občutke samozavesti in lastnih zmožnosti, kar posledično obenem zmanjšuje strah pred porodom. Ko vse omenjene tehnike izvajamo v stanju hipnoze, se takšna pozitivna pričakovanja zasidrajo globoko v našo podzavest, od koder delujejo na nas avtomatično, štiriindvajset ur na dan. Porodne izkušnje nosečnic, ki zaupajo sebi, svojemu telesu in svojemu dojenčku so izjemno mogočne, nosečnice pa navdajajo z občutki neverjetne notranje moči in ponosa.

Kar se pričakuje, ima velik potencial, da se tudi dejansko zgodi. Zato prenehajmo s poslušanjem (in prenašanjem) groznih porodnih zgodb in začnimo kolektivno spreminjati pogled na porod. S tem bomo povrnile moč tako same sebi kot našim hčeram oziroma vsem ženskam, ki prihajajo za nami.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja