PA SI ZARES ŽELITE PRENEHATI KADITI?

To je vprašanje, ki ga tistim, ki pridejo na terapijo zaradi opustitve kajenja, večkrat zastavim. Odgovor je seveda suveren da,  katerega spremlja začuden pogled, v smislu, zakaj pa misliš, da sem tukaj? Pa vendar se nemalokrat izkaže, da tale “da” izvira iz kopice sicer povsem legitimnih razlogov – družina, zdravje in vse druge kadilske nevšečnosti – za katere pa je klientu, na podzavestni ravni,  (pre)malo mar.

Namreč, kajenje pogosto ni zgolj nedolžna navada, ki smo se je navlekli v mladih letih, in katera je nato čez leta postala močno zasvojujoča odvisnost. Je tistih 5 minut, ki si jih uspemo vzeti “zase” v prenatrpanem urniku. Ali pa analgetik za stres, ki ga doživljamo v prehitrem vsakdanjiku, v katerem morda le še malo stvari počnemo zato, ker nas resnično veselijo. Včasih je kajenje še zadnji košček svobode, ki nam je ostal ob vstopu v svet starševstva. Spet drugič pa morda obliž na rano, ki jo je za seboj pustila partnerjeva prevara. Le zakaj bi se temu odpovedali?

Kadar si želimo prenehati kaditi – kadar smo v sebi zaresodločeni in visoko motivirani – hipnoza pomaga to odločitev utrditi še na podzavestni ravni in poslušanje negativnih sugestij na temo črnih in posušenih pljuč v seansi ali dveh odvzame sleherno željo po tem, da bi prižgali še kakšno cigareto. Kadar pa kajenje obenem predstavlja tudi čustveno kompenzacijo, je terapija usmerjena v odkrivanje in razreševanje vzroka, ki tiči v naši podzavesti. 

Hipnoterapija nas vodi v življenje z manj kompenzacije. Pripomore k vzpostavitvi notranjih pogojev, da postavimo znova sebe na prvo mesto. Da izprežemo iz (pre)hitro drvečega konja, ki divja v morebitno izgorelost. Da ponovno začutimo čarobnost življenja, ki se je izgubila nekje na poti odraščanja. Da se soočimo z občutki zavrženosti in z bolečino izdaje.  

V vsakem primeru do spremembe pride takrat, ko smo nanjo pripravljeni, ko si je resnično želimo. In ko se zares odločimo, ko je to naša lastnain iskrena želja, je vstop v svet nekadilcev razmeroma preprost.

Pri tem pa se je pomembno torej vprašati – zakaj kadim?

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja