fbpx

PA SI ZARES ŽELITE PRENEHATI KADITI?

To je vprašanje, ki ga tistim, ki pridejo na terapijo zaradi opustitve kajenja, večkrat zastavim. Odgovor je seveda suveren da,  katerega spremlja začuden pogled, v smislu, zakaj pa misliš, da sem tukaj? Pa vendar se nemalokrat izkaže, da tale “da” izvira iz kopice sicer povsem legitimnih razlogov – družina, zdravje in vse druge kadilske nevšečnosti – za katere pa je klientu, na podzavestni ravni,  (pre)malo mar.

Namreč, kajenje pogosto ni zgolj nedolžna navada, ki smo se je navlekli v mladih letih, in katera je nato čez leta postala močno zasvojujoča odvisnost. Je tistih 5 minut, ki si jih uspemo vzeti “zase” v prenatrpanem urniku. Ali pa analgetik za stres, ki ga doživljamo v prehitrem vsakdanjiku, v katerem morda le še malo stvari počnemo zato, ker nas resnično veselijo. Včasih je kajenje še zadnji košček svobode, ki nam je ostal ob vstopu v svet starševstva. Spet drugič pa morda obliž na rano, ki jo je za seboj pustila partnerjeva prevara. Le zakaj bi se temu odpovedali?

Kadar si želimo prenehati kaditi – kadar smo v sebi zaresodločeni in visoko motivirani – hipnoza pomaga to odločitev utrditi še na podzavestni ravni in poslušanje negativnih sugestij na temo črnih in posušenih pljuč v seansi ali dveh odvzame sleherno željo po tem, da bi prižgali še kakšno cigareto. Kadar pa kajenje obenem predstavlja tudi čustveno kompenzacijo, je terapija usmerjena v odkrivanje in razreševanje vzroka, ki tiči v naši podzavesti. 

Hipnoterapija nas vodi v življenje z manj kompenzacije. Pripomore k vzpostavitvi notranjih pogojev, da postavimo znova sebe na prvo mesto. Da izprežemo iz (pre)hitro drvečega konja, ki divja v morebitno izgorelost. Da ponovno začutimo čarobnost življenja, ki se je izgubila nekje na poti odraščanja. Da se soočimo z občutki zavrženosti in z bolečino izdaje.  

V vsakem primeru do spremembe pride takrat, ko smo nanjo pripravljeni, ko si je resnično želimo. In ko se zares odločimo, ko je to naša lastnain iskrena želja, je vstop v svet nekadilcev razmeroma preprost.

Pri tem pa se je pomembno torej vprašati – zakaj kadim?

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja