fbpx

Hipnoza za nosečnice

Uporaba hipnoze v terapevtske namene je po svetu dejansko najbolj razširjena prav na področju porodničarstva, kjer se je hipnoza kot sredstvo lajšanja tegob v času nosečnosti ter kot priprava na porod pričela uporabljati že v dvajsetih letih prejšnjega stoletja. V nosečnosti lahko s hipnozo brez strahu pred kakršnimikoli stranskimi učinki blažimo nosečniško slabost ter druge morebitne tegobe kot so glavoboli, bolečine v križu, občutki anksioznosti, predvsem pa morebiten strah pred porodom.

Ker je hipnoza po svoji vsebini globoka sprostitev, že sam trans tako na nosečnico kot na njen plod deluje blagodejno, podane sugestije pa nosečnici narekujejo tudi mentalno sprostitev in odpravo morebitnih napetosti in skrbi. Prav tako se hipnoza v nosečnosti lahko uporablja kot priprava na porod, pri čemer se nosečnico v transu intenzivno pogojuje na to, da bo med samim porodom maksimalno sproščena, kar bistveno prispeva k temu, da porod poteka gladko, hitro in s čim manj nevšečnostmi.

Priprava na porod s hipnozo je učinkovita psihološka priprava na porod, ki nosečnicam prinaša občutke miru in notranjega blagostanja, tako ob prihajajočem porodu kot že za čas same nosečnosti. Individualna srečanja so sestavljena iz krajšega pogovora in hipnoze, s katero pogojujemo um na želene izide, t.j. miren in opolnomočen porod, med katerim nosečnica ostaja karseda sproščena. S pomočjo hipnoze nosečnica prav tako učinkovito krepi svojo notranjo moč in zaupanje v svoje telo, da zmore opraviti porod gladko in brez komplikacij. Vsebine srečanj, hipnoz in posnetkov so tako individualno prilagojene posamezni nosečnici ter njenim željam, strahovom ali morebitni izzivom, s katerimi se nosečnica sooča.

Priprava na porod s hipnozo zajema:

  • 4 individualna srečanja (krajši pogovor in hipnoza)
  • 2 hipnotična posnetka
  • skripta za partnerja

Hipnoze potekajo na naslednje teme:

  1. Ustvarjanje svojega varnega kraja: vstop v trans, doseganje svojega varnega kraja, kjer se lahko nosečnice odslej sproščajo in polnijo s prijetnimi občutki
  2. Povezava nosečnice z dojenčkom: navezovanje stika z dojenčkom v trebuhu s pomočjo hipnoze
  3. Sodelovanje z bolečino: hipnotske tehnike za obvladovanje bolečine, opuščanje morebitnih strahov in povezovanje z občutki notranje moči na podzavestni ravni, s pomočjo hipnoze
  4. Povezava uma in telesa: hipnotska vizualizacija poroda kot pozitivno, naravno in mogočno izkušnjo
Med samim potekom priprave na porod s hipnozo nosečnice prejmejo dva hipnotična posnetka, s pomočjo katerih se z lahkoto sproščajo tudi same doma. Redno poslušanje sugestij na temo lepega, mirnega in pozitivnega poroda bistveno poveča verjetnost doživetja takšne izkušnje ter nosečnico hkrati pomirja in sprošča že v času, ki jo še loči do poroda. 

Sugestije, ki jih nosečnica posluša medtem, ko je v sproščenem transu, v nosečnici krepijo občutke samozavesti ter zaupanja vase, da zmore varno pospremiti svojega dojenčka na ta svet, ne glede na okoliščine, v katerih bo rodila. Bolj kot je nosečnica samozavestna in psihično pripravljena na porod, manj se poroda boji in manj se z njim obremenjuje. Hipnotska skripta je namenjena partnerjem, ki lahko nosečnicam skripto doma berejo z namenom, da se nosečnica privadi na njihov glas. Tako lahko partner (oziroma oseba, ki bo nosečnico spremljala ob porodu) nosečnici med samim porodom pomaga, da ostaja v prijetnem transu in lažje prestane porod.

Srečanja potekajo na vsaka dva do tri tedne (lahko tudi bolj poredko, glede na rok nosečnice) in se lahko pričnejo izvajati v kateremkoli mesecu nosečnosti. Vsako srečanje traja približno uro in pol.

Cena programa: 320 EUR

Lokacija: Maribor ali online.