Hipnoza za nosečnice

Uporaba hipnoze v terapevtske namene je po svetu dejansko najbolj razširjena prav na področju porodničarstva, kjer se je hipnoza kot sredstvo lajšanja tegob v času nosečnosti ter kot priprava na porod pričela uporabljati že v dvajsetih letih prejšnjega stoletja. V nosečnosti lahko s hipnozo brez strahu pred kakršnimikoli stranskimi učinki blažimo nosečniško slabost ter druge morebitne tegobe kot so glavoboli, bolečine v križu, občutki anksioznosti, predvsem pa morebiten strah pred porodom.

Ker je hipnoza po svoji vsebini globoka sprostitev, že sam trans tako na nosečnico kot na njen plod deluje blagodejno, podane sugestije pa nosečnici narekujejo tudi mentalno sprostitev in odpravo morebitnih napetosti in skrbi. Prav tako se hipnoza v nosečnosti lahko uporablja kot priprava na porod, pri čemer se nosečnico v transu intenzivno pogojuje na to, da bo med samim porodom maksimalno sproščena, kar bistveno prispeva k temu, da porod poteka gladko,hitro in s čim manj nevšečnostmi.

V kolikor se hipnoza uporablja kot priprava na porod, je priporočljivo tako s seansami kot z vadbo t.i. samohipnoze pričeti čim prej, t.j. že nekaj mesecev pred porodom. Vsakodnevno izvajanje samohipnoze doma in vstopanje v hipnotski trans je pri tem ključnega pomena.